Tillykke til dig det er soloselvstændig og lige nu bliver presset på din forretning grundet Coronavirusen! Jeg mener det faktisk. Der er ikke noget som en “krise”, der kan hjælpe os med at se, hvordan vi er for sårbare i vores virksomheder.

Vær en leder:

Se tingene som de er – ikke dårligere end de er.  I denne periode er det så let at blive trukket med af følelser og frygt for hvilke konsekvenser, krisen har for vores virksomhed. Forhold dig til hvordan det rent faktisk ser ud, og i næste skridt kan du være pragmatisk og lede efter det positive i situationen. Dette er vigtigt for, at du kan fatte rationelle beslutninger i denne periode.

 

Tænk kreativt

Igennem mine 20 år som selvstændig er dette ikke første krise. Jeg har lært, at der er altid noget nyt at finde på. Derfor stil dig selv spørgsmålet “Hvad skal jeg prøve nu?”. Kan du sælge på en anden måde?  Finde en ny målgruppe? Lave nye samarbejder? Bare fordi du plejer at gøre ting på én måde, er det ikke den eneste måde, der findes. 

 

Brug tiden på noget der giver mening

Hvis der er tomt i butikken eller på kontoret , er NU måske det helt rigtige tidspunkt at få gjort noget af  det, der har ligget og ventet på, at du har tid: 

  • Opdatér budget
  • Renovér eller grovrengøring
  • Rens din computer
  • Lav nye produkter

etc…..

 

Pas på dig selv

Sørg for at hold dig positiv og frisk.  Få trænet kroppen,  mediteret, se/læs/lær noget nyt og hver dag. SLUK for nyheder om corona virus, stol på, at det der er vigtigt nok skal komme frem til dig. 

Når jeg bliver grebet af nervøsitet for, hvordan alting skal hjælper dette mantra ekstra meget: “Life is happening for you, not to you”.  Tro på at du får denne modstand, fordi du er klar til at vokse som menneske og iværksætter. Der venter dig noget godt på den anden side. 

 

Se fremad og sikr dig

Hvis din virksomhed lider under denne “krise”, kan du sikkert lære en masse. Undersøg den feedback du lige nu oplever i forhold til lavere omsætning, færre kunder etc. Hvad er din virksomheds svagheder? Hvad er det der påvirker din virksomhed? Nu er det vigtigt at gennemgå om, du skal skabe flere indtægtskilder, som ikke er afhænge af den samme forretningsmodel. Evt. kan du lave online kurser,  sælge produkter online eller andre typer af indkomsterkilder, som gør dig mindre sårbar.

Samtidigt kan det være fornuftigt at se, om din marginaler holder, og du kan arbejde en ordentlig buffer op til at gennemgå denne type af krise – UDEN at behøve at tage forhastede kortsigtede beslutninger. 

 

Hvordan skaber du dine udgifter? Kan du drive din virksomhed mere lean, ved at outsource mere ved no cure, no pay? Måske kan du skære nogle af dine udgifter ud ved at forhandle. Dette kan typisk gøres med leverandører af telefon og internet tjenester og forsikringer. 

Som soloselvstændig med det vi kalder en aktiv indkomstkilde (Dine indkomster er tæt forbundet med at du bytter din arbejdstid) er du specielt udsat, både nu og i fremtiden. 

Et kortsigtet tips er, at du kan ændre din forskudopgørelse hos skat og dermed bremse dine skattebetalinger i denne periode.

 

Du kan sikre dig gennem at bygge yderligere indkomstkilder, som er passive (frakoblet din arbejdstid) ind i din forretning eller i din privatøkonomi. Du sikrer dig også ved løbende at investere en del af dit overskud.  Jeg vil til enhver tid tipse om, at du følger tæt op på din økonomi og får et overblik over dine aktiver og passiver. 

Sanne Fehmerling Kristiansen, rigdomsmentor og selvstændig i mange forskellige brancher i 20 år.