Det forekommer mig at mange bruger ordet investere, når det de i virkeligheden gør, er at spekulere. Eller hvornår sparer man op og hvornår investerer man? Så lad mig forklare forskellen for dig, der eventuelt er lidt usikker. Jeg lægger ikke nogen værdi i hverken det ene eller det andet, men det er vigtigt at man er bevidst om hvornår man gør hvad.

I en opsparing, lægger du penge i en bunke. Du overfører penge til et separat konto og forventer ingen eller meget lidt renter (hvis de står på en konto med indlånsrente). Der er altså ikke noget forventet afkast. Når du skal bruge pengene har du de penge du har sparet op, hverken mere (udover rente) eller mindre. Dog skal du være bevidst om at hvis dine penge står stille på din konto så mister du noget værdi i forhold til inflationen

I en investering kan du beregne og analysere aktivet og dermed investere med en kalkuleret risiko. Du kan forvente et mere eller mindre forudsigeligt afkast.

I en spekulation kan du ikke beregne eller forvente et afkast, du kan dog håbe og tro på at det er en god spekulation. At spille Lotto er at spekulere. Dermed kan spekulation sammenlignes med gambling.

En god regel er, at hvis du ikke forstår forretningen og hvad der genererer et afkast, så er det højst sandsynligt spekulation.

Når du spekulerer håber du på et højt afkast på en relativ kort tidshorisont og til en noget højere risiko. Derfor kan mange lokkes af spekulation, og mange taber mange penge.

Jeg er af den holdning at det er ok at spekulere, det gør jeg selv, dog kun med en lille del (max 10%) af porteføljen, den del kan du kalde legepenge. Sørg for at der er regler som minimere risikoen når du spekulerer. Vigtigst er det dog at man er ærlig mod sig selv med, at man er i gang med at spekulere.

Ofte er investering ganske kedeligt, lidt som at se maling tørre, derfor finder mange spænding i at spekulere. Mit råd er, at du bestemmer dig for om du investerer for spændingens skyld, eller for at blive rig- og så agerer klogt i forhold til det.

Hvis du vil blive rig, så kan du med fordel finde en anden hobby som giver dig spænding.