Om tendensen at spare sig rig
af Sanne | feb 11, 2019 | Et rigere liv, Forbrug, Sådan bliver du økonomisk fri, Udgifter

Om tendensen at spare sig rig
Om tendensen at spare sig rig. Det er blevet moderne at arbejde mod et mål om at blive økonomisk uafhængig. Medierne vil meget gerne skrive om det og det gør da, at flere får øjnene op for, at der findes flere måder at leve sit liv og at man selv vælger hvordan ens liv ser ud.
Det synes jeg da er dejligt, MEN, jeg synes desværre også at meget fokus ligger på det bristende tankesæt som ofte råder og skaber en nærmest ekstremistisk tilgang. Det synes jeg er synd, for jeg tror at det skræmmer mange. Jeg ser 2 tendenser som vi skal passe på, da de for mig at se, er mere en bremseklods end noget andet på vejen mod økonomisk frihed.
1. At spare sig rig
…..det kan man ikke. En klog mand sagde engang at man max kan spare 100%. Tænker umiddelbart at han har ret. I processen med at skabe økonomisk frihed, skal man kigge indad og definere sine udgifter.
Hvad bidrager til et bedre liv og hvad gør ikke. Det er individuelt. Jeg anbefaler at man sparer så meget man overhovedet kan på det de passive udgifter som ikke giver nogen særlig værdi.
Men der behøver ikke gå sport i at spare mest muligt, er det målet at leve på en sten? Sikkert for nogen som har defineret det som en ekstremsport og går all in.
Men hvad med alle dem der lader sig rive med og oplever at det faktisk er trist at spare ferier, restaurantbesøg etc væk. Altså de ting som gør forskellen på at leve eller overleve livet.
Kan den gruppe så ikke opleve økonomisk frihed? Har de ikke viljestyrke nok?
Synes man det er en sport at leve på en sten, gå crazy, men hvis målet er økonomisk frihed, så er det jo også andre muligheder.
Fokuserer du alene på at spare mest muligt, så går din hjerne ud fra, at det er det den skal lede efter, og den glemmer at fokusere på at man også bare kan tjene mere.
Mærk lige efter hvad der inspirerer dig med. Spar så meget du kan eller tjen flere penge?
Den hurtigste vej til frihed er ikke sort eller hvid, eller ekstrem på nogen måde. Men svaret ligger et sted midt imellem. Hvis du systematiserer dine besparelser og så fjerner fokus over til at tjene flere penge.
Nemlig, der er ikke nogen begrænsninger på hvor meget du kan tjene kontra hvor meget du kan spare.
Det er selvfølgelig sværere at tjene penge end at spare, men gevinsten kommer også hurtigere og det er (ifølge min mening) meget sjovere på vejen.
2. Gældfri, for enhver pris
……Hvorfor? “Den der har gæld er ikke fri” Vi er mange der er vokset op med historier om at gæld er farligt og æder din frihed. Men stop lige op og kig på det.
Det kan godt være at det “føles” godt at ikke have gæld. Men var målet at være økonomisk fri eller gældfri? Igen kan jeg ikke sige det nok, hvad er det ideelle drømmeliv for dig? Hvad er målet for den rejse du er på.
Hvis målet er at være gældfri, fint, så skal du da endelig amortere alt hvad du kan.
Er målet i stedet frihed og økonomisk uafhængighed?
At føle ting er noget du bestemmer i dit indre perspektiv på livet, det er dog lang fra rationelt det hjernen fortæller os, men det “føles” jo så rigtig.
Det er her at begrebet “mental bogføring” kommer ind, vi tager irrationelle beslutninger fordi det “føles” rigtigt. Jeg foreslår at når du har bestemt dig for hvad målet er, så slå følelserne fra når du tager økonomiske beslutninger.
Din privatøkonomi administreres med fordel som en virksomhedsøkonomi. Ja, med resultat og balance budget. Kun når du har det fulde overblik kan du tage rationelle beslutninger.
Der er rigtig meget dårlig gæld derude, gæld som stjæler din frihed, den skal amorteres væk i en fart. Men en gæld du ikke behøver være bange for er dit huslån HVIS du bor et sted hvor dit hus let kan sælges, så sker der ikke noget ved at have 50% belåning. Hvad betaler du i rente på de penge? 1,2% ? Så hvis du istedet investerer pengene til 4% rente, så kan du betale dine renter og have et overskud på 2,8%.
Hvis du som udgangspunkt ikke vil have gæld, så udelukker du også dig selv fra en række gode investeringer, da du ikke selv har kapitalet. Der findes jo faktisk god gæld, den gæld du tjener penge på.
Der er mange måder at skabe sit drømmeliv, du kan med fordel udfordre din hjerne og finde genveje som gør din rejse lige så spændende som dit mål.
0 kommentarer