Månedens rige person – April 2019

af | apr 16, 2019 | Månedens rige person

Månedens rige person er en person som har er har eller er igang med at bygge det denne har defineret som et rigt liv, med fokus på at finansiere sit liv med passive indkomster.
Denne måneds rige person er Christian Soelberg Due

Hvad er din drivkraft og dit mål med at skabe passive indkomster og økonomisk frihed i dit liv? 

Mit mål er at skabe friheden til at arbejde når jeg har lyst med de projekter jeg har lyst til. Det skaber en lang række delmål lige fra det økonomiske om at dække familiens udgifter til de arbejdsmæssige mål der skal give mig friheden f.eks. at tage på ferie i 8 uger uden kontakt med omverdenen. Delmålene er for mig det der gør det muligt, ellers ville jeg gå istå på vejen mod det store mål, men der er en helt anden drivkraft når jeg deler det op i mindre delmål som jeg kan opnå indenfor 3-12 måneder.

Hvornår startede du din rejse og hvor langt er du i dag?

Jeg fik mit første fuldtidsjob som 18-årig og startede mit første firma som 17-årig. Dengang var målet at arbejde med noget jeg elskede og det prøvede jeg med stor glæde at gøre i et par år. På et tidspunkt ansatte jeg en deltidsmedarbejder som havde en helt anden tilgang til arbejde en jeg selv, han arbejdede 40+ timer hver uge om vinteren, men valgte fra maj til september at holde ferie for til gengæld at rejse sydpå og dyrke vandsport sammen med en række venner. Det var en mand i 40’erne der havde gjort det i mange år. Han havde brugt et par år på intensivt at betale hans ejerlejlighed og derefter havde han opnået friheden til kun at arbejde 7-8 måneder om året. Det var første gang jeg mødte en der havde et helt andet syn på forholdet mellem arbejde/fritid end jeg og det gav mig en helt ny horrisont.
Der skulle dog gå 4 år fra jeg lærte om det til jeg selv sprang ud i min egen rejse, godt hjulpet på vej af en brand i lejligheden der betød at vi stod som hjemløse uden flere ejendele end der der kunne pakkes i et par rygsække. Da sagde vi vores faste jobs op og 5 måneder senere stod vi i Thailand og var på vej på vores rejse.

I dag er det 2 år siden vi startede vores rejse og rent økonomisk kan vi dække vores faste omkostninger med næsten passive indkomster (1-2 timers arbejde i ugen), men en stor del geninvesteres for at skabe nye indkomster og jeg arbejder derfor stadig en del. Min kæreste er dog stoppet helt med at arbejde og er altså nu fri til at arbejde med de projekter hun har lyst til. Målet er ikke at det skal være helt passivt, men at jeg i perioder arbejder meget (20-40 timer i ugen) og i andre perioder næsten ikke arbejder.

Hvad er din strategi?

Jeg har i grove træk to strategier:

Den første er vores “pensionsopsparing” der er en ret traditionel opsparing, men med et mål om ikke at være låst af folkepensionsalderen. Denne opsparing investeres i 100% i aktieindexer med et mål om et gennemsnitligt afkast på 6-7% over en periode på 30-40 år. Om 10-20 år regner vi med at begynde at introducere obligationer eller fast ejendom til denne portefølje for at sænke risikoen og alt efter situationen begynde at omlægge til udbytteaktier eller ejendomsinvesteringer der løbende betaler udbytte hvis det er nødvendigt. Vi har valgt at indbetale aggressivt til denne portefølje over de næste 5 år, for derefter næsten at stoppe med at indbetale til pension. På den måde opnår vi den bedste udnyttelse af renters rente effekten.

Den anden er på mange måder et traditionelt firma, men så alligevel ikke. Da vi for 2 år siden begyndte at rejse oprettede vi et firma og søsatte 3 projekter der kunne generere en passiv indkomst samtidig med at jeg fik et deltidsjob hvor jeg kunne rejse imens. De tre projekter vi søsatte er alle væk idag, et er solgt hvor de to andre fejlede. Til gengæld fik vi hurtigt igangsat andre ting der er blevet til en succes, men især det første år var hårdt og tog hårdt på vores opsparing. Alle indtægtskilder i firmaet er opbygget efter målet om frihed og en stor del af overskuddet fra projekterne bliver investeret i mere almindelige investeringsformer som crowdlending og fast ejendom.

Hvilket råd ville du gerne selv have haft fra starten?

Da vi startede ville vi gerne det hele på en gang. Vi ville gerne rejse, tjene penge og investere på samme tid. Vi lærte dog hurtigt at når vi forsøgte at gøre det hele på samme tid blev resultatet hurtigt at ingen af tingene gik rigtigt godt og vi har derfor sadlet om så vi i højere grad nu arbejder intensivt i perioder og mindre i andre perioder. Det har kostet dyrt at forsøge at gøre alt på en gang, men jeg er ikke sikker på at vi havde lyttet hvis andre havde sagt at vi var på vej i den forkerte retning.

Hvad er du mest stolt over i dit liv i dag? 

Det jeg er mest stolt over er mit overskud. Mange jeg kender skal rende rigtigt hurtigt i hverdagen og det kan man let mærke på dem. Derfor nyder jeg også når jeg kan bruge mit overskud til glæde for andre og det er ligemeget om det er på at hjælpe mine små søskende med en matematikaflevering eller da vi tog svigermor med på en 4 ugers tur tværs over USA. Det er alt sammen ting jeg ikke havde overskud til da jeg arbejdede fuldtid med kun 5 ugers ferie hvert år.

Du kan følge Christian på bloggen www.mininvestering.dk

0 kommentarer

FÅ E-BOGEN PÅ MAIL

”DE 7 TRIN TIL ØKONOMISK FRIHED”

.

Tak for din tilmelding. Din E-bog er på vej til dig.