Elementerne i din privat økonomi

Ordet økonomi handler som udgangspunkt ikke om penge, men om at økonomisere og administrere ressourcer. Du har flere ressourcer i dit liv som kræver administration. De ressourcer jeg altid arbejder med, hver især og i samlet flok, er TID, ENERGI og PENGE. Det gør jeg fordi jeg vover at påstå, at ligegyldigt hvad du gør i dit liv, så bruger du en eller flere af de ressourcer. Afsnittet her handler om ressourcen PENGE, de andre ressourcer kan du lære mere om længere nede på siden.

Penge økonomi, også kaldet privat økonomi, består af en række elementer, som er vigtige at forstå, for at hele ligningen med passiv indkomst og økonomisk frihed skal gå op. Jeg vælger at kigge på min privat økonomi på samme måde som en virksomhed, da det giver mig de samme forudsætninger for at træffe økonomiske beslutninger. Det anbefaler jeg også dig at gøre.

Det betyder at din privatøkonomi består af 2 hovedelementer, et resultatregnskab og et balanceregnskab.

 

Resultatregnskab

I resultatregnskabet ses dit cashflow. Penge kommer ind på kontoen (indkomster) og penge forsvinder ud af kontoen (udgifter). Dette er ganske basalt. Det vigtige i resultatregnskabet er, for mig, at være bevidst om og selvfølgelig måle fordelingen af, om det er aktive indkomster eller passive indkomster der kommer ind på kontoen.

Efter foregående afsnit har du sikkert en god forståelse af forskellen på de 2 typer af indkomster. Lad os derfor kigge nærmere på aktive og passive udgifter.

På indkomst siden afgør vi om en indkomst er aktiv eller passiv ud fra hvor meget/hvordan vi bruger energi på at få pengene. På udgift siden er det omvendt. Vi kigger på hvor meget energi vi får når vi bruger pengene.

Det betyder at en aktiv udgift er en udgift hvor vi fyldes med glæde i betalingsmomentet. En ferie, en biograf eller koncert billet, en middag med vennerne eller når du køber noget du har drømt om længe.

En passiv udgift er stort set alt det andet, ofte det som vi ikke rigtigt ser, da det typisk betales med betalingsservice. Telefonregninger, gas, strøm, internet, forsikringer, husleje, benzin, renter på lån….

Og snyd nu ikke ikke dig selv med at overbevise dig selv om at du med glæde betaler din benzinregning fordi du er glad for din bil eller din husleje, fordi du har valgt at bo på en dyrere adresse – det er mental bogføring, det tager jeg op på et senere tidspunkt.

Nu er jeg ivrig for at gå til den mindst ligeså vigtige del af dit private regnskab, nemlig balanceregnskabet. Det er her motoren ligger til enten at bygge frihed i sin økonomi, eller det modsatte.

Balanceregnskab

I balancen findes aktiver og passiver (det skal ikke forveksles med aktiv/passiv indkomst/udgift)

Aktiver er det du ejer, som skaber en indkomst

Passiver er det du ejer, som skaber en udgift

Se, det er jo enkelt, ikke? Men hvorfor køber 95% af befolkningen så passiver i stedet for aktiver? Trenden viser, at jo flere penge du tjener, jo flere passiver skaffer du dig. Dette er så utroligt vigtigt at forstå. Vil du være økonomisk fri skal du købe flere aktiver end passiver.

Der er ingen grænser for hvad man kan fylde på af aktiver! Mere om det under investering (indkomst af kapital) længere nede på siden.

Alle dine lån er passiver. Dermed ikke sagt at målet er at leve gældfrit. Mange tror fejlagtigt at gældfri er lig med økonomisk frihed. Det er for mig at se en skrøne, da det ikke er så sort/hvidt. Der findes gode og dårlige lån. Dårlige lån er dit billån, boliglån, kreditkort-gæld og afbetaling på diverse forbrugsgoder.

Men de gode lån er gode at have. De gode lån er dem du tjener penge på. Det er for eksempel ganske få der kan købe en investeringsejendom for egne midler, men det kan mange, med hjælp, i form af et lån fra banken. Derved bruger man lånet som løftestang.

Vær dog opmærksom på at alle lån, gode som dårlige, registreres som passiver i balanceregnskabet.

Indholdet af denne hjemmeside skal ikke betragtes som økonomisk rådgivning men inspiration alene.

Friokonomi.dk påtager sig intet ansvar for eventuelle tab, omkostninger eller andre konsekvenser, der måtte opstå gennem handlinger taget ud fra indholdet af webstedet.

På Friokonomi.dk kan du finde annoncelinks til produkter, jeg anbefaler og/eller bruger, men Fri.dk er aldrig en del af en transaktion mellem dig og tredje part.

Få inspiration til din privatøkonomi

Få e-bogen på mail

”De 7 trin til økonomisk frihed”

.

FÅ E-BOGEN PÅ MAIL

”DE 7 TRIN TIL ØKONOMISK FRIHED”

.

Tak for din tilmelding. Din E-bog er på vej til dig.