Har du hørt om impact investing?

Jeg interesserer mig selv meget for bæredygtige investeringer og ‘impact investing’, som det hedder så flot.

Som mor til 3 er det blevet tydligere for mig, at klichéen om at jorden kun er til låns fra vores børn, virkelig er sand, og det er da bedrøveligt at se på den nuværende udvikling med klimabrillerne på.

Derfor synes jeg, at det er spændende, i hvilken grad der nu er stigende fokus på denne form for investering. De første artikler om emnet stammer fra 2014, hvor der kun var ca. 10. mia USD investeret på den måde. I dag, 5 år senere, er beløbet, der er investeret i bæredygtige investeringer 10 gange højere. Impact investing er på alles læber, og det var også emnet på World Economic Forum i Davos i januar.

Derfor er det et emne, jeg gerne vil prøve at gøre overskueligt for dig, der også brænder for at investere i en bedre verden.

“Din opsparing har en større klimapåvirkning end din bilkørsel”

På min rejse mod økonomisk frihed, altså mit mål med at leve alene af mine investeringer og alle andre passive indkomster, så blev jeg ganske trist over at opdage, at hvis jeg ikke selv går ind og opsparer på en holdbar måde, så er min opsparing med til at gøre klimaproblemerne værre. Faktiskt udleder man 2,6 tons CO2 per år per 100.000 kr  investeret i indexfonde (Kilde: Swedwatch, tallet er et gns. for Europa). Dette sker jo af den simple grund, at når jeg investerer i fonde, så sendes mine penge ud til alle de virksomheder som indgår i fonden (via aktier), disse virksomheder bruger CO2, når de producerer varer.

Jeg begyndte for nogle år tilbage at lede efter mere klimavenlige investeringsmuligheder og lagde mærke til, at der har været en process i den udvikling, i mig, men også i verden. Lad mig prøve at forklare de trin, jeg ser: