Årsregnskab 2017. Er vi ved at falde af på den?

Årsregnskab 2017. Er vi ved at falde af på den?
Endelig! Sådan føles det lidt når årsregnskabet for vores privatøkonomi for 2017 først blev helt klar i marts 2018. Det tog ekstra tid i år at blive klar, da jeg har valgt at lave nye skabeloner til at følge vores regnskab og derved udvikling fremover. Det har jeg valgt at gøre, da det tog for lang tid at opdatere hver måned, hvilket resulterede i, at vi ikke fik opdateret resultatregnskabet for hele 2016 og nogle måneder både i 2015 og 2017, vi har ganske enkelt “faldet af” på den del af regnskabet. Derfor har jeg valgt at forenkle noget, men stadig lave de statistikker og nøgletal, jeg behøver, for at følge udviklingen tæt.
“Hvad der bliver målt bliver gjort”
Siger min mentor, Lennart Göthe. Det kan jeg kun skrive under på, for jeg føler lidt at den dovenskab, der har været i min regnskabsdisciplin, afspejler sig på vores tal. Jeg har brugt en del energi på at analysere tallene og udviklingen og må give resultaterne middelkarakterer.
Hvis jeg starter med lige at genopfriske mit mål, at opnå 100% økonomisk frihed når jeg bliver 45 (jeg er lige fyldt 41), så der er 4 år tilbage til at nå målet. Starttidspunktet var oktober 2013, så har arbejdet målrettet efter planen i 4 år. Dog blev det tydeligt i 2015, at jeg ikke, i en familie med fælles økonomi, 2 voksne og 3 børn, kunne få den helt store glæde ved at have et “mit mål”. Derfor er målet nu, at hele familien skal være økonomisk frie i januar 2022. Det blev straks et større gab, da min mands almindelige lønindkomst nu også, helt eller delvist, skal dækkes af passive indkomster.
Så, hvordan gik det så i 2017?
Jeg starter med at kigge på balancen, som er den vigtigste del, for at se om vi er på den rigtige vej. Balanceresultatet består af aktiver (det vi ejer af værdi, og det vi ejer, som skaber indkomst) og passiver (det vi ejer, som koster os penge). De to trukket fra hinanden (aktiver – passiver) giver vores egenkapital, som er et vigtigt nøgletal, der fortæller, hvad vores totale formue er.
Vores egenkapital steg i 2017 med ca. 7,5 %. Det er vel ok, synes jeg, men det var ikke så meget som ønsket, og som vi kunne have nået. Dette skyldes dels, at vi solgte en udlejningsejendom til en lavere pris, end vi havde vurderet den til (den tog for meget af vores energi), og derudover skyldes det vores dovenskab i driften, som gjorde, at vi har brugt flere penge på forbrug end nødvendigt. Disse penge skulle have været investeret i stedet.
Hvis jeg bryder egenkapitalen op, er det mest interessante at se på, hvad aktiverne består af. Af aktiver er det stadig vores “tærende aktiver” (villaen og bilen) som fylder mest, men det går den rigtige vej med at bygge de “nærende aktiver” (det jeg ejer, som genererer en indkomst) op. I den pulje ligger sommerhuset, som vi lejer ud, når vi ikke selv bruger der. Det gav et overskud på ca. 25.000 kr i 2017. Derudover ligger der vores træer i Afrika (som genererer 15 % årligt afkast), vores aktier i unoterede virksomheder og diverse i denne gruppe. Det går også den rigtige vej med at bygge min virksomhed (Fooducer) og mit ambassadørskab i Better Globe op, og mine investeringer i værdipapirer (aktier og fonde) og mit likvide cash på investeringskontoen kan også anes.




Grunden til at vi laver vores regnskab måned efter måned (det SKAL jeg gøre fra nu af), år efter år er, at vi kan stoppe en uheldig udvikling i god tid, men jo også at det kan være svært at se fremgangen på kort sigt. Men hvis jeg sammenligner min fordeling af aktiver i 2017 med 2013, er det tydeligt at se forskellen. Det samme gælder med udviklingen af min egenkapital som er steget 425% i samme periode. Da jeg startede på min rejse fyldte mit hus og min pension stort set hele gruppen af aktiver. Denne udvikling fylder mig med energi, glæde og taknemmelighed:)
Nu til den daglige drift, resultatbudgettet. Her er jeg faktisk lidt skuffet over resultatet, som er et tydeligt billede på mit overmod. Vi har øget den passive indkomst, men desværre har jeg ikke fået fuld løn i min start-up virksomhed, hvilket sænker resultatet på den aktive indkomst. Og jeg må indrømme at jeg/vi også faldt i fælden med at øge vores udgifter. Grunden til at det skete hele 2017, er simpelthen fordi vi ikke har lavet en opfølgning i løbet at året. Dette er derfor det vigtigste budskab i denne post – øg IKKE dine udgifter i takt med at dine indkomster stiger. Det styrer du bedst ved at lave din budget opfølgning HVER måned.
Der er dog også højdepunkter. Det er meget tæt på, at vi har lige så meget anden indkomst, som vores almindelige lønindkomst og egentlig er jeg glad for, at vi har øget vores aktive udgifter. En del af denne stigning sker nemlig fordi, at vi har rejst en del og haft mange sjove familiedage i forlystelsesparker og andre fornøjelser. Vi har dog også haft et for højt forbrug på take-away, mest af alt fordi det er bekvemmeligt. Men det har ikke bidraget alverden til vores lykke, og kan derfor skæres ned.


Konklusionen må være, at det går fremad, dog ikke med ligeså meget fart som ønsket i 2017. Vores opsparingsprocent (investering) for 2017 lå på 16 % (af den totale indkomst), det er over det anbefalede minimum på 10 %, men jeg vil gå efter min. 20 % i 2018. Lad mig slutte af med at kigge på det overordnede mål om økonomisk frihed.
Vi afsluttede året med 38 % økonomisk frihed og 56 % økonomisk tryghed. (Økonomisk frihed = passive indkomster ³ totale udgifter og økonomisk tryghed= passive indkomster³ passive udgifter) Sammenligner jeg med mit oprindelige mål, som alene handlede om min egen økonomi, ligger resultatet som forventet lavere. Men det giver mig ikke grund til at forlænge tidshorisonten for at nå målet, men i stedet bruge mere energi på at skrue på knapperne og arbejde hårdere for at nå målet.
Konkret betyder det at målene for 2018 er:
- Spar på de passive udgifter
- Øg indkomsterne, specielt de passive
- Øg opsparingsprocenten
- Indfør shop-stop som en leg i hele 2018
I næste post vil jeg især følge op på, hvad jeg har gjort for at spare på udgifterne, og hvad det kommer til at betyde for resultatet.
Hvordan blev dine resultater for 2017? Hvad er du stolt over? Hvad vil du ændre? Hvad lærte du af at lave dit regnskab?

0 kommentarer