Årsrapport 2018 – status på vores økonomiske rejse

Så kom den tid på året hvor vi skal have lukket 2018 ned og gjort status. Du kan både læse årsrapporten herunder og se videoen med en gennemgang.
Jeg vil påminde om, at vi startede vores rejse for snart 6 år siden med 100% aktive indkomster og en egenkapital på under 2 millioner kroner, bestående af friværdien i vores villa og lidt pensionsopsparing.
Jeg laver ikke disse offentlige rapporter for at vise hvor gode vi er, vores financielle fremskridt er ikke resultat af held, eller fordi vi på nogen måde er specielle, det er derimod resultatet af struktur og systematik, og at vi følger systemet. Du kan gøre det samme. Derfor håber jeg at vores rapporter kan bidrage som inspiration til dig der lige nu er ved at begynde din rejse.
Ved gennemgang af årsrapporten for 2017 var der en række ting, jeg ikke var helt tilfreds med. Specielt kunne jeg se at resultaterne bar præg af, at vi var faldet lidt af på strukturen og disciplinen, og derfor har det været i fokus de sidste 6 måneder.
Det gjorde så at av i 2018 ville fokusere på disse punkter:
- Spar på de passive udgifter
- Øg indkomsterne, specielt de passive
- Øg opsparingsprocenten
- Indfør shop-stop som en leg i hele 2018
Så hvordan gik det så i 2018?
Jeg må sige at havde jeg ikke lavet mine månedlige opfølgninger, så havde jeg troet at det slet ikke gik så godt, da vi havde 3 større økonomiske forandringer i sidste halvdel af 2018.
- Jeg stoppede med at få aktiv indkomst, hvilket gør at vi har betydeligt mindre aktive indkomster i 2018 end forrige år.
- Vi har lavet en investering som ikke gav det forventede cashflow.
- Markederne faldt drastisk i sidste kvartal, hvilket kunne ses både på vores optioner som gav et betydeligt tab og vores øvrige værdipapirer på børsen gav +-0 (Det er jeg trods alt glad for, da min benchmark, verdensindexet gav -4,11 og det danske C20 gav et større tab)
Så ud fra et lidt negativt efterår var det let at se alt det dårlige og glemme hvordan fakta egentligt ser ud og fakta for hele året er at vi har taget et stort spring mod total økonomisk frihed for hele familien med hele 14 procent point til 52%.
Det betyder at over halvdelen af vores totale udgifter er dækket af vores passive indkomster og vi nærmer os de 100% økonomisk tryghed, hvor vores passive indkomster dækker samtlige af vores passive udgifter.
Der er 2 måder at få økonomisk frihed, vores mål i år var at tjene mere passiv indkomst og at bruge mindre.
Vi sparede 26.000kr (ca 2200kr i måneden) i 2018 sammenlignet med 2017, det var ca. halvt fordelt på aktive og passive udgifter.

Den post hvor vi har absolut største besparelse er mad og husholdningsposten. Vi begyndte ganske enkelt at lave ugeplaner, handler til en uge af gangen og bruger alt det vi køber. Det føles så dejligt, at vi handler mindre og bruger alt vi køber. Desuden er ungerne selv med til at bestemme madplanen på vores familiemøder, derved har de en ugemenu de kan forholde sig til, i stedet for at spørge dagligt hvad vi skal spise.
At vi sparede på de aktive udgifter hænger også sammen med mit shop-stop. Jeg har smidt 1/2 af garderoben ud og bruger ingen penge på tøj og har skåret kraftigt ned på frisøren. Dog har vi bygget en ny terrasse og et nyt legehus og lavet andre renoveringer på vores villa for ca 20.000kr .
Vi har brugt en anelse mindre på ferier og rejser, men der har trods alt været plads til både skiferier, 3 uger i syden, en tur til Hongkong og Australien samt diverse mindre ture og indgange til forlystelser.
Vi har øget vores samlede indkomst
Den store fremgang er at de passive indtægter har øget (31%) mere end mine aktive indkomster er faldet(13%). Derved har vi haft en netto tilvækst på indkomsterne på 2%. 45% af vores totale indkomster er i dag passive.

Opsparingen og investeringerne er vokset
Vi har øget vores opsparings procent fra 16% i 2017 til 20% i 2018.
Det er dejligt at se at vi har en ganske fin opsparing, og at vores tidligere investeringer vokser og giver cashflow. Men med et år som 2018, bliver man også påmindet om at cashflow investeringer er gode at have på kort sigt.
Jeg er specielt glad for mine udlejningsejendomme i år, og så er vi endelig begyndt at få afkast udbetalt fra vores træer, og forventer at vi vil få 15% udbetalt årligt de næste mange år, så den kommer til at fylde mere og mere i vores passive indkomster.
Vi købte en udlejningsejendom i Cleveland i USA i sommeren 2018, mest for at lære noget om det amerikanske boligmarked (hvilket man lærer mest om ved at have penge i det), men havde selvfølgelig håbet på at det skulle begynde at generere en indkomst fra efteråret. Desværre stod det ikke alene tomt ved årsskiftet, vi har også haft indbrud i det, hvilket har resulteret i yderligere udgifter. Det var ikke den bedste investering, set på kort sigt (læs l…. investering), men jeg forventer da, at den bliver ganske ok over de næste 10 år. Ikke mindst at jeg kommer til at lære mig en del om det amerikanske ejendomsmarked.
Derudover har vi øget de fleste af vores andre investeringer, dog mest i den aktive portefølje bestående af skov og andre bæredygtige investeringer og derefter i den passive portefølje som primært består af passive indexfonde.
At renters rente er fantastisk, begynder vi også at se, i og med at vores penge er begyndt at tjene bedre end de har gjort før.
Det betyder at vores nærende aktiver (Dem der giver cashflow) lige nu fylder halvdelen i vores totale portefølje og resten af vores aktiver består af vores hus, bil og en pulje af værdipapirer

Planen for 2019
Mit fokus på 2019 er at arbejde tydeligere med 4-spands strategien og bygge min portefølje mere konservativt de kommende år, det klinger lidt kedeligt for mig, men jeg er nervøs for hvordan vi skal klare et større crash eller recession. Kommer det i 2019? Det kan jeg svare lige så lidt på som alle andre, men jeg ved at vi snart kommer til at opleve noget andet end det ekstreme bull marked vi har set de sidste 10 år. Jeg tror det bliver en periode hvor vi skal lære og teste. Det er det jeg er ved at forberede mig på.
Så mine mål i 2019:
- Øg mine (passive) indkomster
- Hold de passive udgifter på højst samme niveau som 2018
- Byg en 4-spands portefølje
Hvordan og hvor ofte laver du regnskab over din privatøkonomi? Hvilke nøgletal er vigtige for dig? Del gerne . Sharing is caring!
0 kommentarer